Друго типично българско ястие са яйцата по панагюрски. Това бързо за приготвяне и вкусно българско ястие води името си от известен възрожденски град – Панагюрище. Въпреки името си обаче, то е характерно не само за тази географска област, но и за цяла България. Яйцата по панагюрски могат да бъдат консумирани през целия ден, но се счита, че са най-подходящи за обяд. То включва типично български продукти, каквито са саламуреното сирене, яйцата и киселото мляко.
Необходими продукти :
5 – 6 броя яйца
200 г- сирене
1 кофичка – кисело мляко
4 – 5 с.л.-олио
1 с.л. сладък- червен пипер.
Начин на приготвяне :
Яйцата се чукват от ниско във вряща вода, като се внимава да не залепнат за дъното или едно за друго. Варят се до желаната твърдост на жълтъка, след което се поставят в чиния, върху натрошеното сирене. Върху тях се полага киселото мляко, а върху него се излива сместа от запърженото олио с червения пипер.