Тиквеникът е традиционен български десерт, който задължително присъства на коледната трапеза. Начинът му на приготвяне е много сходен с този на баницата. Приготвя се с кори /домашно точени или готови/, но плънката е от тиква, орехи, канела и захар.
Необходими продукти :
1 пакет кори
1 кг. тиква, настъргана
200гр. смлени,орехови ядки
1 пакетче канела
1 ч.чаша захар
пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
В половината олио задушавате тиквата заедно с орехите и канелата. Върху всяка кора се поръсва препържено олио, слага се от плънката, поръсва се със захар и се навива на руло. Рулата се нареждат в намазана с олио тавичка. Пече се в умерена фурна и след като изстине, се поръсва пудра захар.