Новини
02-05-2019
С радост ви съобщаваме, че дни преди Великден отворихме врати и в Пловдив! Ще ни намерите на ул. Константин Иречек №15 (градинката на Джумаята) всеки ...
25-05-2018
   Уважаеми клиенти,     Гебр. Хайнеман България ООД (по-долу „Дружество“ или „ние“), ЕИК 131022298, със седалище и адрес на управление в гр ...
Българска трапеза
сподели
Баница

Баницата е най-разпространеното тестено изделие наред с различните видове обредни хлябове, което присъства на почти всички празнични трапези. Традиционно тя се приготвя от кори /тесто/, между които се поставя плънка от мазнина, сирене, яйца и кисело мляко. Според начина на приготвяне баниците биват редена и вита. В зависимост от използваната плънка те могат да бъдат зелник /с праз и зеле/; лучник /лук, домати и червени чушки/; спаначена /спанак, лапад, коприва, млечна/ и с прясно мляко и захар. За родопския район е много популярен пататникът. Той се състои от две кори с плънка от картофи и подправки по средата. В наши дни се използват и месни плънки, най-вече от кайма.

Необходими продукти:

1 пакет кори/ точени/

200 мл мазнина/олио, масло, маргарин/

4-5 броя яйца

350 гр. сирене

1 кофичка кисело мляко

Начин на приготвяне :

Тавата се намазнява и се поръсва с брашно. Поставят се две кори, реди се от плънката /разбърканите яйца, сиренето и киселото мляко. Редят се корите като между всяка се слага от мазнината, а през две-три кори от плънката. Накрая се завършва с последната кора, върху която се поставя от плънката и мазнината. Пече се на 180 градуса до пълно изпичане за около 30мин.

Празници
На 6 май православната църква почита великомъченик свети Георги Победоносец, роден в провинция Кападокия, Мала Азия. Заради воинските си способности  ...
Обичаи и традиции
Българите имат много обреди и обичаи, част от които са уникални, които произлизат от съчетаването на езическите и християнските разбирания за света ...
Занаяти
Художествено плетиво етрадиционен български занаят, включващ плетиво на една и пет куки, дантела поанлас и брюкселска дантела. В тесен смисъл „плетен ...