Баницата е най-разпространеното тестено изделие наред с различните видове обредни хлябове, което присъства на почти всички празнични трапези. Традиционно тя се приготвя от кори /тесто/, между които се поставя плънка от мазнина, сирене, яйца и кисело мляко. Според начина на приготвяне баниците биват редена и вита. В зависимост от използваната плънка те могат да бъдат зелник /с праз и зеле/; лучник /лук, домати и червени чушки/; спаначена /спанак, лапад, коприва, млечна/ и с прясно мляко и захар. За родопския район е много популярен пататникът. Той се състои от две кори с плънка от картофи и подправки по средата. В наши дни се използват и месни плънки, най-вече от кайма.
Необходими продукти:
1 пакет кори/ точени/
200 мл мазнина/олио, масло, маргарин/
4-5 броя яйца
350 гр. сирене
1 кофичка кисело мляко
Начин на приготвяне :
Тавата се намазнява и се поръсва с брашно. Поставят се две кори, реди се от плънката /разбърканите яйца, сиренето и киселото мляко. Редят се корите като между всяка се слага от мазнината, а през две-три кори от плънката. Накрая се завършва с последната кора, върху която се поставя от плънката и мазнината. Пече се на 180 градуса до пълно изпичане за около 30мин.