Чайове от сърцето на Родопите – Чай риган

Червеният риган (Origanum vulgare L.) има установено отхрачващо, стимулиращо храносмилането действие. Главната активна съставка на червения риган – етеричното масло, съдържащо девет монотерпенови въглехидрата, два монотерпенови алкохола, шест сесквитерпенови въглехидрата и др., засилва секрецията на храносмилателните и бронхиалните жлези, действа стимулиращо на перисталтиката и тонуса на червата, установяват учените. Те посочват и противоглистно действие на дрогата на червения риган. както и диуретичното му действие. Водните извлеци от надземната част на ригана in vitro упражняват виростатично действие.Червеният риган има седативно, отхрачващо и жлъчкогонно действие – наблюдаван е добър лечебен ефект при колики, възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт, остър и хроничен бронхит, дисменорея, чернодробни заболявания, нервна възбуда и др. Червеният риган се препоръчва при гастрит, чревна атония, запек, безсъние; като отхрачващо средство при бронхити; за възбуждане на апетита; външно – за бани.