Новини
02-05-2019
С радост ви съобщаваме, че дни преди Великден отворихме врати и в Пловдив! Ще ни намерите на ул. Константин Иречек №15 (градинката на Джумаята) всеки ...
25-05-2018
   Уважаеми клиенти,     Гебр. Хайнеман България ООД (по-долу „Дружество“ или „ние“), ЕИК 131022298, със седалище и адрес на управление в гр ...
Българска трапеза
сподели
Яйца по панагюрски

Друго типично българско ястие са яйцата по панагюрски. Това бързо за приготвяне и вкусно българско ястие води името си от известен възрожденски град – Панагюрище. Въпреки името си обаче, то е характерно не само за тази географска област, но и за цяла България. Яйцата по панагюрски могат да бъдат консумирани през целия ден, но се счита, че са най-подходящи за обяд. То включва типично български продукти, каквито са саламуреното сирене, яйцата и киселото мляко.

Необходими продукти :

5 – 6 броя яйца

200 г- сирене

1 кофичка – кисело мляко

4 – 5 с.л.-олио

1 с.л. сладък- червен пипер.

Начин на приготвяне :

Яйцата се чукват от ниско във вряща вода, като се внимава да не залепнат за дъното или едно за друго. Варят се до желаната твърдост на жълтъка, след което се поставят в чиния, върху натрошеното сирене. Върху тях се полага киселото мляко, а върху него се излива сместа от запърженото олио с червения пипер.

Празници
На 6 май православната църква почита великомъченик свети Георги Победоносец, роден в провинция Кападокия, Мала Азия. Заради воинските си способности  ...
Обичаи и традиции
Българите имат много обреди и обичаи, част от които са уникални, които произлизат от съчетаването на езическите и християнските разбирания за света ...
Занаяти
Художествено плетиво етрадиционен български занаят, включващ плетиво на една и пет куки, дантела поанлас и брюкселска дантела. В тесен смисъл „плетен ...