Шопската салата е традиционна за българската национална кухня и е от категорията на предястията. Започва да се приготвя през средата на 50-те години и се доразвива през 60-те, но масово навлиза на българската трапеза едва през 70-те и 80-те години на XX век. Тази салата е широко разпространена във всички области на България, а поради сполучливия си вкус, може да се срещне и в Чехия и Словакия. Рецептата на тази салата е сравнително проста, приготвя се от ситно нарязани домати и краставици, добавя се лук и сурови или печени чушки, поръсва се със сирене и магданоз и за финал се подправя с малко олио, оцет и сол. Леки вариации се наблюдават в различните области, както и според предпочитанията на консуматора. Често срещано е добавянето на маслини или чесън, а на места и добавянето на люта чушка, някои предпочитат сиренето да е натрошено с ръка, вместо ситно настъргано. Интересен факт е, че след завършен вид, салатата придобива цветовете на Българското знаме – бяло, зелено и червено. Характерно за тази салата е, че се консумира през всички сезони на годината, но е най-разпространена през лятото и може да се консумира като предястие или гарнитура към месо.
Необходими продукти:
300 гр. червени домати
250 гр. краставици
1-2 зелени или печени чушки
1 глава кромид лук
150 гр. сирене
1/2 връзка магданоз
2-3 с.л. Олио или зехтин
Оцет
Сол
Рецепта
Измийте доматите и ги нарежете на кубчета. По желание обелете краставиците и ги нарежете на кубчета, кръгчета или полумесец. Лукът и чушката се нарязват на ситно и се добавят към краставиците и доматите. Всичко се полива с олио и се осолява на вкус. За финал отгоре настържете или натрошете сиренето.