Новини
02-05-2019
С радост ви съобщаваме, че дни преди Великден отворихме врати и в Пловдив! Ще ни намерите на ул. Константин Иречек №15 (градинката на Джумаята) всеки ...
25-05-2018
   Уважаеми клиенти,     Гебр. Хайнеман България ООД (по-долу „Дружество“ или „ние“), ЕИК 131022298, със седалище и адрес на управление в гр ...
Българска трапеза
сподели
Таратор

Тараторът е от категорията на предястията и  може да се определи като студена супа, силно характерна за българската традиционна кухня. Поради разхлаждащият ефект, това ястие се консумира предимно през лятото, но е  често срещано и през останалото време от годината. Поради тази причина тараторът е в менюто на почти всеки български ресторант или механа. Рецептата остава една и съща във всички краища на страната, но не е необичайно в различните области да се добавят различни подправки. Основните съставки на таратора са: кисело мляко, вода, краставица, олио (или зехтин), сол, копър и чесън. По желание на консуматора може да се добавят и настъргани или начупени на дребно орехи. Тази студена супа е позната и извън страната – среща се в македонската, турската кухня и в някои други страни. Предястието придобива широка популярност, заради неповторимият си вкус и бързото приготвяне.

За приготвянето на таратор необходимите продукти са следните:

150-200 гр. кисело мляко

100-120 гр. краставица

1/2 с.л. олио

1/2 скилидка чесън

70-80 мл. вода

Сол

Копър

Орехи (по желание)

Рецепта:

Разбийте киселото мляко добре и добавете студената вода. Заедно с олиото се добавят и краставиците, които предварително са обелени и нарязани на дребни кубчета. Прибавяме пресован чесън и ситно нарязан копър и за финал добавяме сол на вкус. Разбъркваме сместа добре и я поставяме в хладилник за няколко часа. Преди сервиране по желание могат  да се добавят орехи.

Празници
На 6 май православната църква почита великомъченик свети Георги Победоносец, роден в провинция Кападокия, Мала Азия. Заради воинските си способности  ...
Обичаи и традиции
Българите имат много обреди и обичаи, част от които са уникални, които произлизат от съчетаването на езическите и християнските разбирания за света ...
Занаяти
Художествено плетиво етрадиционен български занаят, включващ плетиво на една и пет куки, дантела поанлас и брюкселска дантела. В тесен смисъл „плетен ...