Тараторът е от категорията на предястията и може да се определи като студена супа, силно характерна за българската традиционна кухня. Поради разхлаждащият ефект, това ястие се консумира предимно през лятото, но е често срещано и през останалото време от годината. Поради тази причина тараторът е в менюто на почти всеки български ресторант или механа. Рецептата остава една и съща във всички краища на страната, но не е необичайно в различните области да се добавят различни подправки. Основните съставки на таратора са: кисело мляко, вода, краставица, олио (или зехтин), сол, копър и чесън. По желание на консуматора може да се добавят и настъргани или начупени на дребно орехи. Тази студена супа е позната и извън страната – среща се в македонската, турската кухня и в някои други страни. Предястието придобива широка популярност, заради неповторимият си вкус и бързото приготвяне.
За приготвянето на таратор необходимите продукти са следните:
150-200 гр. кисело мляко
100-120 гр. краставица
1/2 с.л. олио
1/2 скилидка чесън
70-80 мл. вода
Сол
Копър
Орехи (по желание)
Рецепта:
Разбийте киселото мляко добре и добавете студената вода. Заедно с олиото се добавят и краставиците, които предварително са обелени и нарязани на дребни кубчета. Прибавяме пресован чесън и ситно нарязан копър и за финал добавяме сол на вкус. Разбъркваме сместа добре и я поставяме в хладилник за няколко часа. Преди сервиране по желание могат да се добавят орехи.