Пататникът е много характерен за Родопския край. За неговото приготвяне се използват сирене и картофи. Името му произлиза от думата „патат”, която в превод означава картоф. Вариациите на приготвяне са много. В зависимост от района и областта, пататникът се приготвя пържен, варен или с точени кори. Добавят се различни подправки, приготвя се постен или с месо. Традиционната рецепта е с картофи, сирене, яйце и лук, а подправките към нея са сол, черен пипер, пресен джоджен и мазнина. За постигането на равномерно изпечен вид и характерната за него хрупкава коричка, печенето трябва да е на бавен огън. Най-често пататникът се сервира с кисело мляко или зеленчуци. Консумира се през цялата година, както за обяд, така и за вечеря. Приготвянето му е сравнително лесно и не изисква много време. Ето и нашето предложение за традиционна рецепта.
Необходими продукти:
1 кг. средно големи картофа
1 яйце
200 г сирене
2 с.л. слънчогледово олио
2 с.л. краве масло
Магданоз
Сол
Черен пипер
Рецепта:
След измиването и обелването на суровите картофи ги настържете. Към тях добавете яйце и добавете подправките – сол, черен пипер и ситно нарязан магданоз или джоджен (по желание). Към тази смес добавете и сиренето и разбъркайте добре. След загряването на тигана, изсипете олиото и кравето масло и поставете тънък пласт от сместа. След като получи златист цвят (около 5 минути) обърнете пататника от другата страна и го оставете за още толкова време.