Новини
02-05-2019
С радост ви съобщаваме, че дни преди Великден отворихме врати и в Пловдив! Ще ни намерите на ул. Константин Иречек №15 (градинката на Джумаята) всеки ...
25-05-2018
   Уважаеми клиенти,     Гебр. Хайнеман България ООД (по-долу „Дружество“ или „ние“), ЕИК 131022298, със седалище и адрес на управление в гр ...
Българска трапеза
сподели
Кюфте

 Още един популярен продукт от месо, приготвен от кайма е кюфтето. В чисто етимологичен план наименованието идва от арабската дума „kufta”, която навлиза у нас през турския език. За разлика от кебапчето в него се слагат много повече подправки. И кебапчето и кюфтето са част от т.нар. „мешана скара”. Прави се като смес от различни видове меса. Най често това са свинско и телешко месо в съотношение 60% към 40 %. Друга съществена разлика между двата продукта е, че кюфтето може да бъде приготвяно по най-различни начини. То може да бъде както печено на скара, така и пържено, приготвено със сос като яхния или фрикасе. Сместа, от която се приготвя е доста по-богата. В нея се включват изцеден хляб, кромид лук, яйце, магданоз, чубрица.

Класическа рецепта за кюфте на фурна включва :

1. 500 гр. телешка/ свинска кайма

2. 1 глава- лук

3. 1 бр.-яйце

4. 2 филии предварително накиснати – хляб

5. чубрица, черен пипер, кимион и сол на вкус

Начин на приготвяне :

Каймата се смесва с останалите продукти и се оставя да престои няколко часа. Кюфтетата се оформят с  намаслени ръце и се поставят в леко омазнена тавичка.

Изпичат се на 220 градуса до пълната им готовност. Поднасят се различни гарнитури- свежи салати, картофи, лютеница.

Празници
На 6 май православната църква почита великомъченик свети Георги Победоносец, роден в провинция Кападокия, Мала Азия. Заради воинските си способности  ...
Обичаи и традиции
Българите имат много обреди и обичаи, част от които са уникални, които произлизат от съчетаването на езическите и християнските разбирания за света ...
Занаяти
Художествено плетиво етрадиционен български занаят, включващ плетиво на една и пет куки, дантела поанлас и брюкселска дантела. В тесен смисъл „плетен ...