Още един популярен продукт от месо, приготвен от кайма е кюфтето. В чисто етимологичен план наименованието идва от арабската дума „kufta”, която навлиза у нас през турския език. За разлика от кебапчето в него се слагат много повече подправки. И кебапчето и кюфтето са част от т.нар. „мешана скара”. Прави се като смес от различни видове меса. Най често това са свинско и телешко месо в съотношение 60% към 40 %. Друга съществена разлика между двата продукта е, че кюфтето може да бъде приготвяно по най-различни начини. То може да бъде както печено на скара, така и пържено, приготвено със сос като яхния или фрикасе. Сместа, от която се приготвя е доста по-богата. В нея се включват изцеден хляб, кромид лук, яйце, магданоз, чубрица.
Класическа рецепта за кюфте на фурна включва :
1. 500 гр. телешка/ свинска кайма
2. 1 глава- лук
3. 1 бр.-яйце
4. 2 филии предварително накиснати – хляб
5. чубрица, черен пипер, кимион и сол на вкус
Начин на приготвяне :
Каймата се смесва с останалите продукти и се оставя да престои няколко часа. Кюфтетата се оформят с намаслени ръце и се поставят в леко омазнена тавичка.
Изпичат се на 220 градуса до пълната им готовност. Поднасят се различни гарнитури- свежи салати, картофи, лютеница.