Кебачето е един от най – любимите продукти от месо на българите. Няма ресторант или механа в България, в чието меню да не присъства. Сервира се както на празничната трапеза, така и в делнични дни, тъй като е лесно за приготвяне. Традиционно, кебапчетата в България се приготвят от смес от смляно свинско и говеждо месо и подправки (черен пипер, кимион, сол). Консумират се топли, най-вече с гарнитури от различни свежи салати и/или варени /пържени /картофи, бобена салата с лютеница и др.
Необходимите продукти за класическата рецепта са:
Кайма/от свинско месо/ -1 кг.
5 гр черен пипер
5 гр. кимион
100-150 гр. вода.
Сол на вкус
Начин на приготвяне :
Каймата се смесва добре с посочените продукти, като се оставя да престои в хладилника поне 24 часа. Премесва се отново и се оставя да престои още 5-6 часа, след което се оформят, като се полират с ръце, които се потапят в разтвор от равни части вода и оцет. Скарата трябва да е много добре почистена и загрята, като преди това е омазнена. При печенето се търкалят само в едната посока на три пъти.