Новини
02-05-2019
С радост ви съобщаваме, че дни преди Великден отворихме врати и в Пловдив! Ще ни намерите на ул. Константин Иречек №15 (градинката на Джумаята) всеки ...
25-05-2018
   Уважаеми клиенти,     Гебр. Хайнеман България ООД (по-долу „Дружество“ или „ние“), ЕИК 131022298, със седалище и адрес на управление в гр ...
Българска трапеза
сподели
Зелеви сърми

Зелевите сърми са ястие, което се свързва с трапезата, приготвяна за Бъдни вечер. Те се правят от листата на киселото зеле. В нашата кухня има множество рецепти, включващи го като основен продкут. То е нисикокалорично, богато на витамини /А,В,С/ и минерални микроелементи. По традиция зелевите сърми са постни, но може да се добави към плънката и запържено свинско и/или телешко месо.

Необходими продукти :

1. Малка кисела зелка

2. 1 ч.чаша олио

3. 1 ч.чаша ориз

4. 2 глави стар лук

5. 1 ч.лъжица червен пипер

6. 1 ч. лъжица черен пипер

7. 1 ч. лъжица чубрица

Сол на вкус.

Начин на приготвяне:

Нарязаният на ситно лук се задушава в олиото. Когато придобие златист цвят, прибавяме ориза, червения пипер и заливаме с 2ч.чаши вода. Когато оризът набъбне, посоляваме и поръсваме с черния пипер и чубрицата. Слагаме от добре разбърканата смес в зелевите листа и ги навиваме. Нареждаме сърмите в тенджера и заливаме с 2 ч. чаши сок от зеле, 2ч.чаши вода и ½ ч.чаша олио. Покриваме с по-големи зелеви листа и ги оставяме да врят на бавен огън.

Празници
На 6 май православната църква почита великомъченик свети Георги Победоносец, роден в провинция Кападокия, Мала Азия. Заради воинските си способности  ...
Обичаи и традиции
Българите имат много обреди и обичаи, част от които са уникални, които произлизат от съчетаването на езическите и християнските разбирания за света ...
Занаяти
Художествено плетиво етрадиционен български занаят, включващ плетиво на една и пет куки, дантела поанлас и брюкселска дантела. В тесен смисъл „плетен ...