Зелевите сърми са ястие, което се свързва с трапезата, приготвяна за Бъдни вечер. Те се правят от листата на киселото зеле. В нашата кухня има множество рецепти, включващи го като основен продкут. То е нисикокалорично, богато на витамини /А,В,С/ и минерални микроелементи. По традиция зелевите сърми са постни, но може да се добави към плънката и запържено свинско и/или телешко месо.
Необходими продукти :
1. Малка кисела зелка
2. 1 ч.чаша олио
3. 1 ч.чаша ориз
4. 2 глави стар лук
5. 1 ч.лъжица червен пипер
6. 1 ч. лъжица черен пипер
7. 1 ч. лъжица чубрица
Сол на вкус.
Начин на приготвяне:
Нарязаният на ситно лук се задушава в олиото. Когато придобие златист цвят, прибавяме ориза, червения пипер и заливаме с 2ч.чаши вода. Когато оризът набъбне, посоляваме и поръсваме с черния пипер и чубрицата. Слагаме от добре разбърканата смес в зелевите листа и ги навиваме. Нареждаме сърмите в тенджера и заливаме с 2 ч. чаши сок от зеле, 2ч.чаши вода и ½ ч.чаша олио. Покриваме с по-големи зелеви листа и ги оставяме да врят на бавен огън.