Гювечът се прави в специален глинен съд, който също е наречен гювеч. В зависимост от размера на съда той се нарича още гювече или гюведже. В него се редят различни месни, зеленчукови продукти и различни подправки, които се пекат на бавен огън. Месото може да бъде свинско, телешко, агнешко или заешко, а зеленчуците най-често са картофи, лук, моркови, зелен фасул и бамя. За да се добие ястието характерния си неповторим вкус, то трябва да бъде печено дълго време на бавен огън. По този начин различните подправки и сокове от зеленчуци и месо се смесват и резултатът е превъзходна българска гозба. Според различните географски области съществуват различни видове рецепти.
Необходими продукти:
600 г свинско месо
1/2 кг картофи
2 глави лук
3 с.л. олио
2 чушки
2 домата
100 г бамя
1 люта чушка
3 ч.ч. бульон
Черен пипер
Сол
1 връзка магданоз
Начин на приготвяне:
Свинското месо се реже на парчета и се задушава в тиган с олиото и малко вода. Добавя се и ситно нарязаният лук. Запържва се за няколко минути. Месото и лукът се прехвърлят в глинен съд, посоляват се и се подправят с черен пипер. Запичат се за кратко на фурна и се налива бульонът. Вари се до полуомекване на месото. Добавят се едро нарязаните чушки и бамя, лютото чушле, едро нарязаните и обелени домати и нарязаните на кръгчета картофи. Гювечът се посолява отново, захлупва се и се пече на умерена фурна за около 70-80 минути, докато остане на мазнина. Поднася се горещ директно в глинения съд, като преди това се поръсва с пресен магданоз.
Капамата е също българско национално ястие, което се приготвя в глинен съд, който се запечатва с тесто , за да може положените продукти в него да бъдат по – крехко приготвени. Прави се от кисело зеле, ориз, подправки – черен пипер, дафинов лист и чесън, различни видове месо (свинско, телешко, кървавица, наденица, пиле, заек и др.)