Новини
02-05-2019
С радост ви съобщаваме, че дни преди Великден отворихме врати и в Пловдив! Ще ни намерите на ул. Константин Иречек №15 (градинката на Джумаята) всеки ...
25-05-2018
   Уважаеми клиенти,     Гебр. Хайнеман България ООД (по-долу „Дружество“ или „ние“), ЕИК 131022298, със седалище и адрес на управление в гр ...
Българска трапеза
сподели
Гювеч

Гювечът се прави в специален глинен съд, който също е наречен гювеч. В зависимост от размера на съда той се нарича още гювече или гюведже. В него  се редят различни месни, зеленчукови продукти и различни подправки, които се пекат на бавен огън. Месото може да бъде свинско, телешко, агнешко или заешко, а зеленчуците най-често са картофи, лук, моркови, зелен фасул и бамя. За да се добие ястието характерния си неповторим вкус, то трябва да бъде печено  дълго време на бавен огън. По този начин различните подправки и сокове от зеленчуци и месо се смесват и резултатът е превъзходна българска гозба. Според различните географски области съществуват различни видове рецепти.

Необходими продукти:

600 г свинско месо

1/2 кг картофи

2 глави лук

3 с.л. олио

2 чушки

2 домата

100 г бамя

1 люта чушка

3 ч.ч. бульон

Черен пипер

Сол

1 връзка магданоз

Начин на приготвяне:

Свинското месо се реже на парчета и се задушава в тиган с олиото и малко вода. Добавя се и ситно нарязаният лук. Запържва се за няколко минути. Месото и лукът се прехвърлят в глинен съд, посоляват се и се подправят с черен пипер. Запичат се за кратко на фурна и се налива бульонът. Вари се до полуомекване на месото. Добавят се едро нарязаните чушки и бамя, лютото чушле, едро нарязаните и обелени домати и нарязаните на кръгчета картофи. Гювечът се посолява отново, захлупва се и се пече на умерена фурна за около 70-80 минути, докато остане на мазнина. Поднася се горещ директно в глинения съд, като преди това се поръсва с пресен магданоз.

Капамата е също българско национално ястие, което се приготвя в глинен съд, който се запечатва с тесто , за да може положените продукти в него да бъдат по – крехко приготвени. Прави се от кисело зеле, ориз, подправки – черен пипер, дафинов лист и чесън, различни видове месо (свинско, телешко, кървавица, наденица, пиле, заек и др.)

Празници
На 6 май православната църква почита великомъченик свети Георги Победоносец, роден в провинция Кападокия, Мала Азия. Заради воинските си способности  ...
Обичаи и традиции
Българите имат много обреди и обичаи, част от които са уникални, които произлизат от съчетаването на езическите и християнските разбирания за света ...
Занаяти
Художествено плетиво етрадиционен български занаят, включващ плетиво на една и пет куки, дантела поанлас и брюкселска дантела. В тесен смисъл „плетен ...