За ловните ножове в Балканско – здрави, красиви и вечни!

Разказ от първа ръка на майстора ножар Венци Димитров, който изработва ножовете в Балканско.
„За изработката на един ловен нож е много важно майсторът да има дълъг стаж и опит като ловец. Тогава ще му стане ясно какво е необходимо, какви качества и на какъв критерий трябва да отговаря ловният нож. Едни от най важните качества са: да е здрав, резлив, лесен за поддръжка и удобен за работа, тъй като на лов често се налага да се работи с часове, а в гората няма точилари. Ножовете в Балканско са изработени от листова неръждаема стомана 4×13 на фирма “Круп” Германия. Първичната подготовка на ножа преди закаляването е много важна за самия ряз. Това е скосът, който при моите ножове е вдлъбнат и дава максимално добър ряз. Температурата на закаляване е от 1050 до 1100 градуса в солни вани, където придобиват твърдост и си запазват мулекулната структура. Много ножари нямат възможност да каляват в солни вани, тъй като това е заводска технология, до която трудно могат да се доберат. Те използват индукционните си пещи, които са на ток, а при тях се губи част от въглерода, който е много важен за твърдостта на ножа (по този начин си променят структурата).
За изработването на ножовете използвам само естествени материали-биволски, говежди и еленови рога, кости от пищялите на говедата. Също така и различни дървесини: орехов труп, орехов корен, дъб, бряст. При обработката и импрегнацията шарките на дървесината изпъкват и придават много красив вид.
Импрегнацията – това е един вид противоводна защита на дръжката, която не позволява на дървесината да попие вода. Детайлите от дърво и рог, които се ползват за дръжката се казват чирени по ножарски жаргон, а детайлът между острието и дръжката се казва празан. Или от ляво и дясно- празани. Те също са изработени от неръждаема хромникелова стомана и с това мога да твърдя, че ножовете ми са вечни и е невъзможно да се износят за един човешки живот. Пропуснах – каниите или калъвките са изработени от телешка кожа или така наречения бланк, който е със дебелина 4, 5мм и е неизносващ се продукт.”