Новини
25-05-2018
   Уважаеми клиенти,     Гебр. Хайнеман България ООД (по-долу „Дружество“ или „ние“), ЕИК 131022298, със седалище и адрес на управление в гр ...
02-02-2018
Имаме удоволствието да сме единствените, които предлагме красивите пуловери по дизайн на талантливата Биляна Великова! Сега тайнството и магията на др ...
Обичаи и традиции
сподели
Месни заговезни

Седмиците, предхождащи Сирната неделя, българите наричат Рушна неделя (защото тогава се „руши”, т.е. яде се блажно в сряда и петък), или още Неделя на блудния син. След нея идва Чиста, или Месопустна неделя, през която се пости в сряда и петък. Месни заговезни са осем седмици преди Великден и винаги в неделя. Те менят мястото си в календара в зависимост от Великден, поради което могат да бъдат през февруари или март. Народът ни нарича този ден още Месна заговезна, Малки заговезни, Месници, Кокошкини пустове, Месно запущоване. Названието идва от традиционните месни блюда, характерни за този празник (най-често варена кокошка), с които се гаговява от месо, т.е. от този ден нататък до Великден месо не се яде. Спазва се и старата традиция преди вечеря младоженците да гостуват у родителите на булката, у кръстника и девера, като им носят кравай, кокошка и бъклица с вино.

На празничната трапеза на месни заговезни има баница с извара и мас, варена кокошка, свинско с нахут, с булгур или кисело зеле.

В събота преди Месни заговезни навред у нас се спазва голяма Задушница, Голяма одуша, когато се споменават всички близки починали. Жените носят на гробищата специално приготвен хляб и други обредни храни, яйца и сирене. Месни заговезни са осем седмици преди Великден и винаги в неделя.

Празници
На 6 май православната църква почита великомъченик свети Георги Победоносец, роден в провинция Кападокия, Мала Азия. Заради воинските си способности  ...
Обичаи и традиции
Българите имат много обреди и обичаи, част от които са уникални, които произлизат от съчетаването на езическите и християнските разбирания за света ...
Занаяти
Художествено плетиво етрадиционен български занаят, включващ плетиво на една и пет куки, дантела поанлас и брюкселска дантела. В тесен смисъл „плетен ...