Новини
29-11-2017
Запазете датата 30 ноември, когато ви каним в “Балканско”на дегустация на вина от изба „Мидалидаре Естейт“. Сред тях си заслужава да споменем имената ...
21-09-2017
Драги приятели, От името на ИЕФЕМ – БАН и Националния етнографски музей имаме голямото удоволствие да ви поканим на благотворителния концерт за събира ...
Обичаи и традиции
сподели
29 Юни – Свети апостол Петър, Петровден

Според православния календар 29 юни е отреден за честване на светите апостоли Петър и Павел, но в българската традиция този ден е посветен само на св. Петър и се нарича Петровден. Празникът се предшества от двуседмични Петрови заговезни (пости), които започват от първата седмица след Петдесетница. Петър бил син на беден рибар от Витсанда Галиейска и рожденото му име било Симон. Станал един от любимите ученици на Христос и негов ревностен последовател. По време на управлението на император Нерон той бил жестоко преследван и затворен в тъмница. Петър умрял мъченически за вярата Христова, разпнат на кръст в Рим през 67 г. Тъй като се смятал за недостоен да повтори смъртта на Спасителя, поискал да го разпънат с главата надолу. Западната християнска църква почита апостол Петър като основател на римската християнска община.

В народните песни двамата светци Петър и Павел са представени като братя близнаци. Те имали и сестра, която в различните области на страната е св.Елена (в Троянско и Тетевенско) или „Огнена Марина” (в Софийско). Според народните представи Петър е по-могъщ и е носител на светло добро начало и затова празникът му се приема за по-голям.

Сутринта жените отнасят в църквата обреден колак и първите узрели ябълки петровки за да ги опее свещеникът. После ги раздават за здраве на близки съседи, особено ако в семейството има починали деца. Така се вярва, че на „оня свят” децата ще има какво да ядат. Това вярване е свързано с народните представи за райската градина, чийто господар е св. Петър. В средата й растяло голямо златно ябълково дърво, около което като мушици и пчелички кръжали душите на починалите деца. Когато майките им раздавали ябълки на земята, св. Петър им позволявал да късат плодове от райското дърво. Майките на тези деца не биват да хапват от ябълките.

На Петровден се прави обредното „събличане и прощаване” на младата булка от кумовете. Така тя преминава в нов социален статус. В Тракия тези невести зажънват най-напред нивите заедно с кумовете си.

По традиция на Петровден се приготвя празнично ястие, познато като бял мъж или кутмач. Прави се от бито прясно сирене, пържено в тиган заедно с брашно. На празничната трапеза се слагат още петровското пиле , прясна питам, баница с масло сирене, тиквеник. На честито се гостува у именниците – Петър, Петрана, Пенко, Пенка.

Празници
На 6 май православната църква почита великомъченик свети Георги Победоносец, роден в провинция Кападокия, Мала Азия. Заради воинските си способности  ...
Обичаи и традиции
Българите имат много обреди и обичаи, част от които са уникални, които произлизат от съчетаването на езическите и християнските разбирания за света ...
Занаяти
Художествено плетиво етрадиционен български занаят, включващ плетиво на една и пет куки, дантела поанлас и брюкселска дантела. В тесен смисъл „плетен ...