Новини
21-09-2017
Драги приятели, От името на ИЕФЕМ – БАН и Националния етнографски музей имаме голямото удоволствие да ви поканим на благотворителния концерт за събира ...
04-09-2017
Балканско вече има още един просторен и уютен дом. На 17 август, официално открихме магазина ни в Бургас! Благодарим още веднъж на всички, които споде ...
Българска трапеза
сподели
Туршия

Туршията е от категорията на предястията и е популярна у нас предимно през зимата. Типична е за българската трапеза. Тя може да бъде приготвена по много различни начини, както и от всички видове познати зеленчуци в България – камби, зеле, краставици, домати, чушки, моркови, карфиол, бамя, зелен фасул и други. Туршията съдържа минерални соли, калий, калций, желязо и много различни витамини – C, A, P и витамини групата B. Макар и в по-малки количества от това на пресните зеленчуци, туршията е един добър начин за набавянето на витамини и минерали през зимата. За подобряване на вкуса, както и за запазване на трайността, се добавят различни подправки – захар, карамфил, олио, мед други. За да се създаде туршия на качествено и високо ниво има много дребни детайли, които трябва да се знаят. От изключителна важност е зеленчуците да нямат загнили или натъртени места. Интересен факт е, че колкото повече зеленчуците престояват, толкова повече ценни хранителни вещества се губят. Туршията може да бъде изцяло от един вид зеленчук или смесица от различни. В България предпочитаният вариант е комбинация и може да се определи като неизменна част от българската трапеза.

Необходими продукти:

Червени и зелени камби

Моркови

Карфиол

Чесън

Магданоз

Аспирин

Вода

Оцет

Сол

Олио

Рецепта:

Според желаното количество, ще са необходими различен брой зеленчуци и подправки. За приготвяне на саламурата, сложете 600 грама сол, около 3 литра оцет и 1 литър вода. След като измиете камбите ги оставете в плитък съд да изсъхнат напълно. Следващата стъпка е да се сложат в буркани и да се наредят между тях карфиол, нарязани на колелца моркови, скилидки чесън и нарязан на ситно магданоз. Залейте ги с приготвената саламура предварително и ги притеснете така, че да се покрият напълно. За финал им сложете малко олио и по една таблетка аспирин, затворете бурканите и ги оставате на студено.

Празници
На 6 май православната църква почита великомъченик свети Георги Победоносец, роден в провинция Кападокия, Мала Азия. Заради воинските си способности  ...
Обичаи и традиции
Българите имат много обреди и обичаи, част от които са уникални, които произлизат от съчетаването на езическите и християнските разбирания за света ...
Занаяти
Художествено плетиво етрадиционен български занаят, включващ плетиво на една и пет куки, дантела поанлас и брюкселска дантела. В тесен смисъл „плетен ...