Новини
21-09-2017
Драги приятели, От името на ИЕФЕМ – БАН и Националния етнографски музей имаме голямото удоволствие да ви поканим на благотворителния концерт за събира ...
04-09-2017
Балканско вече има още един просторен и уютен дом. На 17 август, официално открихме магазина ни в Бургас! Благодарим още веднъж на всички, които споде ...
Българска трапеза
сподели
Пататник

Пататникът е много характерен за Родопския край. За неговото приготвяне се използват сирене и картофи. Името му произлиза от думата „патат”, която в превод означава картоф. Вариациите на приготвяне са много. В зависимост от района и областта, пататникът се приготвя пържен, варен или с точени кори. Добавят се различни подправки, приготвя се постен или  с месо. Традиционната рецепта е с картофи, сирене, яйце и лук, а подправките към нея са сол, черен пипер, пресен джоджен и мазнина. За постигането на равномерно изпечен вид и характерната за него хрупкава коричка, печенето трябва да е на бавен огън. Най-често пататникът се сервира с кисело мляко или зеленчуци. Консумира се през цялата година, както за обяд, така и за вечеря. Приготвянето му е сравнително лесно и не изисква много време. Ето и нашето предложение за традиционна рецепта.

Необходими продукти:

1 кг. средно големи картофа

1 яйце

200 г сирене

2 с.л. слънчогледово олио

2 с.л. краве масло

Магданоз

Сол

Черен пипер

Рецепта:

След измиването и обелването на суровите картофи ги настържете. Към тях добавете яйце и добавете подправките – сол, черен пипер и ситно нарязан магданоз или джоджен (по желание). Към тази смес добавете и сиренето и разбъркайте добре. След загряването на тигана, изсипете олиото и кравето масло и поставете тънък пласт от сместа. След като получи златист цвят (около 5 минути) обърнете пататника от другата страна и го оставете за още толкова време.

Празници
На 6 май православната църква почита великомъченик свети Георги Победоносец, роден в провинция Кападокия, Мала Азия. Заради воинските си способности  ...
Обичаи и традиции
Българите имат много обреди и обичаи, част от които са уникални, които произлизат от съчетаването на езическите и християнските разбирания за света ...
Занаяти
Художествено плетиво етрадиционен български занаят, включващ плетиво на една и пет куки, дантела поанлас и брюкселска дантела. В тесен смисъл „плетен ...