Новини
02-02-2018
Имаме удоволствието да сме единствените, които предлагме красивите пуловери по дизайн на талантливата Биляна Великова! Сега тайнството и магията на др ...
24-12-2017
Балканско, бул. Витоша 4, гр. София 24.12.2017г. 10:30 – 18:00 25.12.2017г. 13:00 – 20:30 31.12.2017г. 10:30 – 18:00 01.01.2018г. 13:00 – 20:30   ...
Българска трапеза
сподели
Кюфте

 Още един популярен продукт от месо, приготвен от кайма е кюфтето. В чисто етимологичен план наименованието идва от арабската дума „kufta”, която навлиза у нас през турския език. За разлика от кебапчето в него се слагат много повече подправки. И кебапчето и кюфтето са част от т.нар. „мешана скара”. Прави се като смес от различни видове меса. Най често това са свинско и телешко месо в съотношение 60% към 40 %. Друга съществена разлика между двата продукта е, че кюфтето може да бъде приготвяно по най-различни начини. То може да бъде както печено на скара, така и пържено, приготвено със сос като яхния или фрикасе. Сместа, от която се приготвя е доста по-богата. В нея се включват изцеден хляб, кромид лук, яйце, магданоз, чубрица.

Класическа рецепта за кюфте на фурна включва :

1. 500 гр. телешка/ свинска кайма

2. 1 глава- лук

3. 1 бр.-яйце

4. 2 филии предварително накиснати – хляб

5. чубрица, черен пипер, кимион и сол на вкус

Начин на приготвяне :

Каймата се смесва с останалите продукти и се оставя да престои няколко часа. Кюфтетата се оформят с  намаслени ръце и се поставят в леко омазнена тавичка.

Изпичат се на 220 градуса до пълната им готовност. Поднасят се различни гарнитури- свежи салати, картофи, лютеница.

Празници
На 6 май православната църква почита великомъченик свети Георги Победоносец, роден в провинция Кападокия, Мала Азия. Заради воинските си способности  ...
Обичаи и традиции
Българите имат много обреди и обичаи, част от които са уникални, които произлизат от съчетаването на езическите и християнските разбирания за света ...
Занаяти
Художествено плетиво етрадиционен български занаят, включващ плетиво на една и пет куки, дантела поанлас и брюкселска дантела. В тесен смисъл „плетен ...