Това ястие е силно характерно за българската традиционна кухня, както и е широко разпространено из цялата страна. Актуално през цялата година, и е традиционно за българската трапеза на Бъдни вечер. Боб чорбата е неизменна част от българската национална кухня и фигурира в менюто на всеки един български ресторант или механа. Отличава се с това, че се приготвя лесно и е приятна на вкус. Тази чорба се приготвя от фасул, зеленчуци и подправки. Характерно за фасула е, че е богат на белтъчини, въглехидрати и мазнини и заедно със зеленчуците това ястие придобива разнообразен хранителен състав. Не е необичайно и добавянето на наденица или различни месни деликатеси. Има много разновидности на бобената чорба -манастирска, калугерска и люта боб чорба са само няколко от гамата рецепти, които се приготвят в България. Няма да бъде пресилено да се каже, че това е едно от най консумираните ястия в страната, независимо от сезона.
Необходими продукти:
120 гр. боб
1 л. вода
1/2 морков
1/4 глава лук
1/2 чушка
25 мл. олио
1/4 домат
Чубрица
Джоджен
Червен пипер
Сол
Пипер
Рецепта
Бобът се измива, почиства и залива със студена вода. След като заври, образувалата се пияна се премахва и се добавя олиото. След като бобът стане готов и поомекне, се добавят и нарязаните на кубчета зеленчуците – морковите, чушката и лука. Подправяме чорбата с червен и черен пипер, чубрица, джоджен и сол на вкус. Преди супата да бъде готова се добавят и ситно нарязани домати и се оставя още малко да поври.