Архив с новини за 2013 година
27-11-2013
Червеният риган (Origanum vulgare L.) има установено отхрачващо, стимулиращо храносмилането действие. Главната активна съставка на червения риган – етеричното масло, съдържащо девет монотерпенови въглехидрата, два монотерпенови алкохола, шест сесквитерпенови въглехидрата и др., засилва секрецията на храносмилателните и бронхиалните жлези, действа стимулиращо на перисталтиката и тонуса на червата, установяват учените. Те посочват и противогл ...
Жълтият кантарион (Hypericum perforatum) най-общо има противовъзпалително, успокояващо, кръвосъсирващо, противомикробно, леко разхлабително действие. Основната съставка на жълтия кантарион е хиперицин. Хиперицинът има успокояващо действие и благодарение на него билката се бори успешно с леки видове депресии и психични неразположения. Редовната консумация на жълт кантарион подобрява цялостно кондицията и настроението на човек, справя се с постоянн ...
Мащерката (Thymus), известна още като бабина душица и овчарски босилек, е тревисто многогодишно растение с наситено лилав цвят и силен аромат, който се дължи на етеричномаслените жлези на билката. Мащерката е една от най-широко използваните билки, богата е на етерично масло, тимол, флавонови гликозиди, минерални соли, дъбилни вещества, и др. Билката има ефикасно действие при грип, възпаление на горните дихателни пътища, хроничен бронхит, бронхиал ...
Ментата (Mentha) е една от най-използваните билки поради многото си полезни въздействия. Древните римляни ароматизирали с нея залите за тържества и пирове, защото смятали, че мирисът на мента усилва мозъчните функции и подобрява паметта. Студеният ментов чай пък е чудесно разхлаждащо питие за топлите летни дни. Ментоловото масло помага срещу гадене, болки в стомаха, метеоризъм (газове в червата), успокоява спазмите в храносмилателните пътища, въз ...
Вече близо 15 години Любен Ушев се занимава с култивирано отглеждане на Мурсалски чай. Започвайки с няколко семенца, днес той годишно произвежда стотици хиляди корена разсад, а чаената му плантация край девинското село Триград се простира на 20 дка. Чаят, който отглежда, макар и култивиран, е със същите качества като този от естествените находища. Причината е, че расте в близост до местността Мурсалица, на 1400 м височина, където е и естествения ...